Farvel til torv
Hvorfor det er på høy tid å legge torva bak oss
Du har kanskje ikke tenkt så mye over det. Men den svarte jorda du kjøper i sekker på hagesenteret – den som lukter "ekte jord" og gir pottene dine en flying start – kan ha en overraskende tung klimapris. For i mange av disse jordsekkene skjuler det seg torv. Og torv, det er ikke bare jord – det er myr. Levende karbonlager. Og når vi graver det opp, slipper vi klimagasser som har ligget trygt lagret i tusenvis av år.
Derfor er det en liten revolusjon – og en veldig god nyhet – at regjeringen nå "forbyr åpning av nye uttak av torv fra norske myrområder".
Myrer dekker bare 3 % av jordas overflate, men lagrer dobbelt så mye karbon som alle verdens skoger til sammen. De er også hjem for truede arter, og fungerer som naturlige svamper som demper flom og tar opp overflatevann. Når vi graver dem opp for å lage billig hagejord, taper vi langt mer enn vi vinner.
Så hva skal vi bruke i stedet? Det finnes heldigvis alternativer: kompost, naturgjødsel, løv, kvist, biokull og mer torvfri jord fra produsenter som allerede har snudd seg rundt. Det krever kanskje litt mer innsats. Litt mer lesing av små skrift på jordsekken. Litt mer bevissthet. Men vi som dyrker med greip og kjærlighet vet: jorda er ikke noe vi bruker opp – den er noe vi bygger opp.
Så neste gang du står med jordsekk i hånda – velg torvfri. Myra takker deg.
––
Kilder:
NRK: Regjeringen forbyr jord med torv

Bildet er tatt av Wälz fra Pixabay